Громадська організація

Всеукраїнська Асоціація учасників бойових дій

+38 096 87 87 260, +38 095 90 05 808
afcamato@gmail.com

Мета та цілі діяльності ГО "Асоціація учасників бойових дій та учасників АТО"

  • 14858

ХТО МИ, ЩО РОБИМО, ДО ЧОГО ПРАГНЕМО ?

«Всеукраїнська асоціація учасників бойових дій» створена улютому 2013 року.

Очолює організацію учасник АТО, військовослужбовець 72 ОМБР - Вячеслав Олегович Вовченко.

В штаб організації входять також учасники АТО. Вони мають не лише військовий досвід, але і досвід роботи у відомих компаніях. Це надає нам спроможність будувати процеси системно, сучасно, ефективно.

Ми стрімко розвиваємося. Організація на сьогодні представлена 14 осередками. В процесі реєстрації перебуває ще низка осередків.

На тлі «вмирання» фейкових ГО з тематикою АТО, які створювалися «розумниками» від органів влади з метою забезпечити собі голоси на виборах, ми, навпаки, стрімко розвиваємося. І це логічно. Тому що створювалися ми не під вибори і не під «гаманець», який нам диктуватиме що і як робити.

Однак, регіональне розширення не є самоціллю. Ми шукаємо ефективних однодумців, які поділяють нашу філософію:

- державність;

- патріотизм;

- реальність справ.

Наші сильні сторони:

-      ми віримо у те, що робимо;

-      у нас є стратегія, ми знаємо до чого прагнемо;

-      у нас ефективна «польова» команда, яка забезпечує результативність нашої безпосередньої роботи – допомога учасникам АТО (як на передовій, так і тим, хто повернувся до мирного життя).

-      ми вміємо будувати процеси.  

 Ми не використовуємо екстремістський підхід у досягненні своїх цілей. 

                                                     

НАША МІСІЯ

-       консолідувати зусилля держави, громад, учасників АТО, об’єднань громадян в процесах соціального захисту учасників АТО та членів їх сімей;

-   зменшити ризики криміналізації учасників АТО (залучити їх до активного соціального життя, процесів військово-патріотичного виховання у рамках консолідованого загальнодержавного процесу та сформувати на цій основі осередки територіальної оборони за європейським зразком).

Діяльність організації не передбачає отримання комерційного прибутку.

Серед членів керівного складу організації є як власне учасники бойових дій, так і люди, що мають безпосереднє відношення до них. Це надає нам можливість розуміти потреби цільової аудиторії більш системно  та диверсифікувати способи вирішення проблемних питань наших членів.

ДЛЯ ЧОГО МИ ОБ’ЄДНАЛИСЯ

«Асоціація учасників бойових дій» є саме громадською організацію, а не стихійним волонтерським угрупованням. «Асоціація…» не збирає коштів на приватні рахунки, а проводить всі операції безпосередньо через рахунки підприємств та регулярно звітується про свою діяльність.

На теперішній час «Всеукраїнська асоціація учасників бойових дій» об’єднала понад 4.000 тисячі  членів по всій Україні.

НАПРЯМКИ НАШИХ «ПОЛЬОВИХ» АКТИВНОСТЕЙ

-          забезпечення обов’язкового соціального пакета учасників АТО, членів їх сімей

-          надання правової підтримки учасникам АТО, які переслідуються у кримінальному та судовому порядку;

-          протидія антипатріотичним та сепаратистським проявам;

-          оформлення статусу учасника бойових дій (у тому числі добровольцям);

-          матеріальна допомога бійцям, що знаходяться в зоні проведення АТО (одяг, харчі, транспорт тощо)

-          отримання земельних ділянок;

-          нагородження  учасників бойових дій;

-          реабілітація, адаптація, лікування.

КАДРОВА ПОЛІТИКА

Ми дбаємо за те, щоб «вирощувати» мотивованих, компетентних з питань соціального захисту керівників осередків.

Ми усвідомлюємо, що вашим осередкам на місцях потрібна методологічна та інша підтримка у реалізації своїх соціальних активностей.

Для цього керівництво організації регулярно з робочими поїздками відвідує різні регіони України, проводить тренінги та корпоративні навчання для підвищення ефективності роботи осередків.

Штабом організації з кожним керівником осередку підтримується зворотній зв'язок, надаються відповідні консультації з порядку вирішення проблемних питань.

У рамках організації налагоджено інформування з проведених соціальних активностей; вдалим, ефективним способах вирішення проблемних питань.

У наших лавах серед  учасників АТО є талановиті, сучасні менеджери, що здатні збудувати ефективні процеси і які користуються повагою наших членів.

   

СЕНС НАШОГО ОБ’ЄДНАННЯ

До об’єднання у єдину громадську організацію більшість наших побратимів представляли інші громадські організації учасників АТО.  На їх створення нас мотивувала інертність вирішення наших проблемних питань,  несправедливість, прагнення нарешті побачити реальні зміни у країні.

Однак, ми стикнулися з блокуванням багатьох наших починань, з чиновницьким прагненням підмінити реальні рішення «заговорюванням» проблем, неприхованим  ігноруванням наших запитів. А з боку деяких ГО з назвою «АТО» ми почали стикатися з незгодою консолідовано підтримати очевидно  корисні ініціативи.

Згодом нам стало зрозуміло чому.

Спритниками від влади задля вирішення своїх політичних, бізнесових інтересів напередодні жовтневих виборів було створено власні, «кишенькові» громадські організації. Шляхом разових подачок, обіцянками вони задурили голову деяким нашим побратимам перспективою «ексклюзивного» задоволення їх потреб.  

Поступово ми почали розуміти, що «містечковість» у вирішенні нагальних проблем наших членів не дає очікуваного результату.

Філософія побудови процесів соціальних активностей в рамках «удільного князівства» (читати: в масштабах одного міста, селища) не давала бажаного системного стійкого ефекту.

У рамках структурованого об’єднання громадян з налагодженою системою зворотного зв’язку, погодженими планами і процесами це досягається.

З іншого боку, потреба шукати себе після війни, необхідність забезпечувати наші сім’ї значною мірою перешкоджало системній соціальній роботі. Притаманні такій діяльності значні витрати часу, ресурсів, уваги не давали можливості сконцентруватись на вирішенні цільових завдань громадської ініціативи.  

Наприклад, як би там не було, але земельні ділянки видаються, динаміка з цього простежується.

Але, хто задавався питанням, що більше 80% тих, хто отримав землю  мотивовані її продати? Тому що потрібні гроші для існування, не те що для будівництва. Серед нас, хто повернулися «звідти», не мають постійної роботи більше 50 %. 

Пристало погледіти уперед, а не приймати участь у грі на пониження ринкової вартості землі в нашій країні. А саме: створити реальні, прозорі умови, коли учасник АТО матиме  можливість збудувати собі житло на отриманій ним землі за допомогою держави, спеціальних фондів. Інакше наша земля буде скупленою за безцінь. Ким – зрозуміло. 

Відчутними стали ризики перетворення наших громадських організацій  у такі собі органи «совбесу» місцевого значення з профільним призначенням – вирішення земельних питань.

Це стежина до неминучого зниження ефективності,  до скатування у блуд популізму, а з рештою і до «соціальної мутації», коли інтереси учасників АТО відходитимуть на других план на тлі інших пріоритетів, політичної конюнктури.

Тому, ключовими факторами нашого успіху ми бачимо:

  1. Консолідація зусиль у рамках єдиного загальноукраїнського соціального проекту.
  2. Мотивованість керівників осередків досягти результату.
  3. Ефективність внутрішніх процесів організації.
  4. Реальне рішення проблемних питань наших членів + зворотній зв'язок з ними.
  5. Компетенція робочих органів організації.
  6. Внутрішні контроль + саморегуляція, здатність до швидких змін.

ВИБОРЧИЙ ПРОЦЕС

У нас не має такої ключової задачі. Не було такого завдання і напередодні  жовтневих 2015 року виборів.

Рішення приймати / не приймати участь у  виборчому процесі цього року – виключно у площині особистих переконань наших членів. 

Однак, ми не поділяємо підходу, коли наші осередки будуть розміщуватись разом зі штабами (регіональними представництвами) партій, політичних об’єднань тощо.

Позиціонування нашої організації із якоюсь партією (об’єднанням) ми не поділяємо.   

Ми не ставимо собі за мету намагатися вирішувати питання учасників АТО саме під перманентний виборчий процес і далекі від тактики "імітації бурхливої діяльності" напередодні виборів. 

Навпаки, ми будуємо свої процеси планово, опираючись на реалії, зосереджуємось на поступовому розвитку від простого до складного, намагаємося робити ті речі, які консолідують громади з учасниками АТО і які сприятимуть скорішій адаптації наших членів до мирного життя. 

Наша Асоціація є самодостатнім обєднанням – як за своєю природою, так і за його призначенням.

ХТО НАД НАМИ СТОЇТЬ?

ЗА ЧИЙ КОШТ МИ ПОКРИВАЄМО СВОЇ ВИТРАТИ?

Ми не маємо партійного боса.

З олігархами не пов’язані.

Свої витрати на провадження статутної діяльності ми покриваємо за рахунок коштів добровільних пожертв.

КЛЮЧОВІ ЗАВДАННЯ НА 2016 РІК

                                                                                                                  

а) розширення зони присутності + збільшення кількості наших членів + вдосконалення внутрішніх процесів;

б) підтримка учасників нашої організації за принципом «від простого до складного»  (з врахуванням досвіду і набутих знать) за напрямками:

-          допомога учасникам АТО у отриманні статусу УБД;

-          правова підтримка наших членів;

-          земельні питання;

-          медична реабілітація, соціально-психологічна адаптація;

-          включення членів організації до складу регіональних Громадських, Координаційних рад органів влади, до інших колегіальних органів громадського контролю та самоврядування.

в) поширення через ЗМІ, місцеві громади, органи державної влади, місцевого самоврядування інформації про нашу асоціацію, її завдання, досягнення, критичні зони у вирішенні проблемних питань.

Основний критерій при цьому «краще зробити менше, але довести справу до логічного завершення, ніж розпорошувати свої зусилля на багато задач і не мати у тому вимірюваних цифровими показниками успіхів; ми не працюємо на піар, наша мета – результат».

ХТО МОЖЕ БУТИ НАШИМ ЧЛЕНОМ?

За Статутом передбачається лише індивідуальне членство.

Тобто, із іншими ГО з тематикою АТО ми можемо взаємодіяти, але на підставі договору про співробітництво.

У той же час, з метою консолідації наших спільних зусиль,  ми відкриті до діалогу щодо об’єднання на взаємопогоджених позиціях.

Членами нашої організації можуть бути (за пріоритетами):

- учасники АТО + члени їх сімей (пріоритет №1)

- волонтери (відомі, не псевдо; які своєю працею довели свою ефективність та користуються авторитетом у громади (пріоритет №2)

- як виключення – інші громадяни (негромадяни), які своєю участю у роботі організації здатні принести відчутну користь (пріоритет №3)

Top